Zdravá jablková štrúdľa s kúskami horkej čokolády zo špaldovej múky

09/01/2021

Čas prípravy

90min

počet porcií

15

kcal/porcia

120

0 komentárov

Čas prípravy

90min

počet porcií

15

kcal/

porcia

120

09/01/2021

0 komentárov

Zdravá jablková štrúdľa s kúskami horkej čokolády

Od Jana Lukáčová

9 januára, 2021

jablkový koláč, štrúdľa, Vianočné pečivo

Patríte medzi milovníkov tradičných dezertov? Potom zdravá jablková štrúdľa podľa tohto receptu je presne pre vás. Spojenie špaldovej múky s vyšším obsahom živín, chuť domácich jabĺk a vysokopercentnej zdravej čokolády je zaručenou kombináciou, ktorá vám spríjemní nie len pohodové nedeľné chvíle.

Ingrediencie

Cesto

  • 270 g špaldovej múky (môžeme nahradiť aj iným druhom hladkej múky)
  • 50 ml vlažnej vody
  • 100 g odtučneného mäkkého tvarohu
  • 2 PL medu
  • štipka soli
  • 1 vajce

Plnka

Zdravá jablková štrúdľa - suroviny

Postup

1

Dôkladne premiešame všetky suroviny 

Všetky ingrediencie si dôkladne premiešame (20 g špaldovej múky si necháme bokom na prácu s cestom). Nemusíte sa báť miešania rukami. Týmto spôsobom dokážete suroviny spojiť omnoho precíznejšie. Ak nepreferujete ručné miešanie, pokojne môžete použiť kuchynský robot s nadstavcom na hnetenie cesta.

miesenie cesta na špaldovú štrúdľu

2

Hmotu zarovnáme do gule 

Vzniknutá tuhá hmota by mala mať konzistenciu tuhého tvarovateľného hneteného cesta. Hmotu zarovnáme do gule a odložíme na 15 minút do chladničky. Počas čakania si pomúčime pracovnú dosku trochou odloženej špaldovej múky.

vytvorenie gule

3

Pripravíme nastrúhane jablká  

V miske si z 5 stredne veľkých ošúpaných a nastrúhaných jabĺk vytlačíme takmer všetku šťavu. Časť jablka s jadierkami samozrejme nestrúhame. Len veľmi málo šťavnatú zmes nastrúhaných jabĺk si v ďalšej miske zmiešame so škoricou.

z jablĺk vytlačíme šťavu

4

Rozvaľkáme cesto 

Vychladené cesto si rozvaľkáme do podlhovastého tvaru na pomúčenej pracovnej ploche tak, aby malo približne 4 mm hrúbku. Aby sa nám cesto nelepilo na valček, pomúčime si ho. Múčime opakovane podľa potreby. V tejto časti prípravy predhrejeme rúru na 165 stupňov a na plech si položíme papier na pečenie.

vaľkanie cesta na zdravú jablkovú štrúdľu

5

Na cesto navrstvíme jablká a čokoládu

Na rozvaľkané cesto si navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme si zmiešali so škoricou tak, aby sme nechali voľný priestor bez jabĺk približne 3 cm od okraja každej strany cesta. Na navrstvené nastrúhané jablká si následne rovnomerne rozdelíme nasekanú horkú čokoládu.

posyp horkej čokolády

6

Cesto zrolujeme a prenesieme na plech

Cesto následne pomaly rolujeme, pričom si pomáhame oboma rukami. Zrolovanú jablkovú štrúdľu prenesieme oboma rukami na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

zrolovanie cesta do štrúdle

7

Pečieme 40 minút

Štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 40 minút, respektíve do momentu, kedy bude mať mierne zlatistú farbu.

krájanie hotovej jablkovej štrúdle

Poznámka – štrúdľu sme piekli v elektrickej rúre pri teplovzdušnom režime.

Výživové hodnoty na 1 porciu

Kalorická hodnota

120 kcal

Bielkoviny

4.1 g

Sacharidy

21.5 g

Tuky

2.05 g

Vláknina

3.09 g

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

30 min

45 min

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Novinka!

Tajomstvo trvalo štíhlej postavy

Správne nastavenie mysle, stravy a pohybu vám pomôže získať vysnívanú postavu a udržať si ju. Súčasťou knihy sú rady úspešných ľudí a inšpiratívne príbehy.

>